Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

"Τρέχοντας... για τα παιδιά στο δρόμο" Σάββατο 25 Ιούνη, τρέχουμε μαζί στην Αθήνα κόντρα στην παιδική εργασία και εκμετάλλευση


Σάββατο 25 Ιούνη στις 6 μ.μ.

Τρέχουμε μαζί στους δρόμους της Αθήνας
κόντρα στην παιδική εργασία & εκμετάλλευση

Δρομείς, μέλη και φίλοι της Πρωτοβουλίας "Τρέχοντας για τα Παιδιά στο Δρόμο" και εθελόντριες που συμμετέχουμε στη δράση της ΑΡΣΙΣ για τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο,συναντιόμαστε το Σάββατο 25 Ιούνη γύρω στις 6 μ.μ. το απόγευμα, στο Θησείο, στο παρκάκι δίπλα στο σταθμό του ηλεκτρικού.

Οι δρομείς θα τρέξουμε μαζί, σε ένα μικρό γύρο της Αθήνας, κάνοντας, με χαλαρούς ρυθμούς, μια απόσταση περίπου 7 χλμ., μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανακούφιση των παιδιών που υποχρεώνονται να εργάζονται στο δρόμο.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Παρουσίαση εργαστηρίων στην πλατεία Αυδή

Το τέλος μιας ακόμη δημιουργικής και δύσκολης  σχολικής χρονιάς έφτασε. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το εργαστήρι STATION ATHENS φιλοξένησε στους κόλπους του πρόσφυγες και μετανάστες, έφηβους και λίγο μεγαλύτερους, μαζί με Έλληνες ομηλίκους τους,  προσφέροντας τους μια διέξοδο στο καθημερινό αδιέξοδο....

Zωγραφίσαμε, βγάλαμε φωτογραφίες, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, βγήκαμε βόλτες, φανταστήκαμε, μοιραστήκαμε...

Κι έτσι.την Παρακευή 24 Ιουνίου 2011 σας προσκαλούμε όλους στην πλατεία Αυδή (Λεωνίδου- Μυλλέρου και Κεραμεικού ) στο Μεταξουργείο στην παρουσίαση της δουλειάς μας.
Η ΑΡΣΙΣ, η ΑΜΑΚΑ, το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, η ομάδα ΟΨΕΙΣ από το μεταπτυχιακό τμήμα «Ψηφιακές μορφές τέχνης» της ΑΣΚΤ, μα κυρίως οι μαθητές των εργαστηρίων όπως ο Μπακάρ, ο Ανουάρ, ο Ζάκι, ο Σαντίκ κι πολλοί άλλοι,  είμαστε μόνο κάποιοι από τους οικοδεσπότες  και τους συμμετέχοντες στα διάφορα εργαστήρια.

Στο «Station Athens festival» θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε:

  • Έκθεση φωτογραφίας και βίντεο με θέμα την καθημερινότητα στην πόλη της Αθήνας
  • Ένα πρωτότυπο θεατρικό, προϊόν αυτοσχεδιασμών με θέμα την διαδρομή μας από τη χώρα μας στο νέο μας σταθμό, την Ελλάδα, την πόλη της Αθήνας.
  • Δράση με graffiti και  stencil σε μπλουζάκια
  • Μουσικό δρώμενο με κρουστά,
  • Μουσική από τους RADIO SOL, τα κρουστά της Τάκη και πολλούς άλλους.
Η είσοδος είναι φυσικά ελεύθερη... Μην αργήσετε όμως..     
         
To εργαστήρι Station Athens είναι μια πρόταση για την νέα γενιά μεταναστών-προσφύγων, του ηλικιακού φάσματος 15-30 ετών, με στόχο την καλύτερη ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία.
Σας περιμένουμε όλους στην Πλατεία Αυδή την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011 στις 19.00μ.μ.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κοινό Δελτίο Τύπου για την Ημέρα του Πρόσφυγα


20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

«ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ»

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ:

ΑΡΣΙΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
«ΛΑΘΡΑ» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ «ΗΩΣ»
PRAKSIS


Παρά το νέο νομοθετικό πλαίσιο και τις σχετικές δημόσιες επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, η πολιτική άσυλου στην Ελλάδα παραμένει στάσιμη, προβληματική και ένοχη τόσο απέναντι στα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν άσυλο,  όσο και για την προάσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των προσφύγων  στη χώρα μας. Η πρόσβαση στο άσυλο, η εξέταση των αιτημάτων, η ετοιμότητα και οι όροι για δομές υποδοχής και ένταξης αναμένουν την ικανοποίησή τους και παραμένουν ανίσχυρες μπροστά στην πραγματικότητα και στις πολιτικές αποτροπής και καταστολής όσων ζητούν διεθνή προστασία.

Γιορτή...Κόντρα στον Κοινωνικό Αποκλεισμό!

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου η ΑΡΣΙΣ, ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων και η ΕΛΜΕ Κοζάνης διοργάνωσαν τριήμερο Φεστιβάλ ενάντια στη Φτώχεια-ενάντια στον Ρατσισμό.

Το τριήμερο περιελάμβανε συναυλία, θεατρικό, προβολές,πολυπολιτισμική κουζίνα, χαριστικό παζάρι, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, Graffiti.

Στα παρακάτω links δίνονται η πρόσκληση, δημοσιεύματα και οπτικοακουστικό υλικό:

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Οι πρόσφυγας δεν είναι ξένος...είναι άνθρωπος

20 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα προσφύγων
Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

12 Ιούνη: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Μια ακόμη ημέρα θλιβερής υπενθύμισης όχι μόνο των τραγικών συνθηκών μέσα στις οποίες εργάζονται εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, αλλά και των σοβαρότατων ελλείψεων στην κρατική πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδικής εργασίας στην Ελλάδα.
Ίσως θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι:
- Πάνω από 100.000 ανήλικοι εργάζονται στη χώρα μας, στην πλειονότητά τους σε παράνομες και επικίνδυνες συνθήκες, τη στιγμή που η επίσημη πολιτεία όχι μόνο δεν βελτιώνει το σύστημα ελέγχων στους χώρους εργασίας, αλλά επιτρέπει την σταδιακή απασχόληση των νέων με μισθούς κατώτερους των συλλογικών συμβάσεων και με συνθήκες που συχνά επιτρέπουν την μη ασφαλιστική τους κάλυψη και την πολύπλευρη εκμετάλλευσή τους.
- Πολλές εκτατοντάδες παιδιών, Ελλήνων και ξένων, προσφέρουν απόλυτα απαγορευμένες μορφές εργασίας στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, πουλώντας μικροαντικείμενα, επαιτώντας αλλά και παρέχοντας υπηρεσίες σεξ ή διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, κάτω από την εκμετάλλευση επιτήδιων ενηλίκων, την στιγμή που η επίσημη πολιτεία δεν διαθέτει "τα μέσα" για να παρέμβει αποτελεσματικά για την προστασία τους, καθώς απασχολείται με άλλα θέματα που η επικαιρότητα θέτει στην προτεραιότητά της....
Η ΑΡΣΙΣ με τις μικρές της δυνάμεις προσπαθεί να είναι παρούσα στο πλάι μικρών και μεγαλύτερων  παιδιών και εφήβων που γίνονται θύματα της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο στις 25 Ιούνη, στις 6 μ.μ. η ΑΡΣΙΣ οργανώνει στο Θησείο (στο παρκάκι δίπλα στο σταθμό τραίνου) εκδήλωση ευαισθητοποίησης κατά της παιδικής εργασίας και ενημέρωσης των πολιτών για τις δράσεις της. Ομάδα δρομέων και ποδηλατών θα τρέξουν ένα μικρό γύρο της πόλης (7χλμ) ενώ εθελοντές θα διανείμουν φυλλάδια και θα ενημερώνουν τους περαστικούς. Παράλληλα θα εκτεθούν έργα των παιδιών από το εργαστήρι της δράσης με τα παιδιά στο δρόμο και των ομάδων ενισχυτικής διδασκαλίας. Αναλυτικότερες πληροφορίες, ιδίως για τη διαδρομή που θα διανύσουν δρομείς και ποδηλάτες, υπάρχουν στο site της πρωτοβουλίας "Τρέχοντας ... για τα παιδιά στο δρόμο",  εδώ.


Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Παρουσίαση εργαστηρίων 2010-2011

Η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων από τον Σεπτέμβριο του 2010 υλοποιεί εργαστήρια καλλιτεχνικής έκφρασης και ένταξης προσφύγων. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια γκράφιτι, κρουστών, κινηματογράφου, θεάτρου, φωτογραφίας και  art therapy.

Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων  και των δράσεων της ΑΡΣΙΣ για την χρονιά 2010-2011 σας προσκαλούμε στην πλατεία Αυδή (Λεωνίδου - Μυλλέρου και Κεραμεικού) στις 24/6/2011 και ώρα 7.00 μ.μ., όπου τα μέλη των ομάδων θα παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους .
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
  • Γκράφιτι
  • Στένσιλ σε μπλουζάκια
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Έκθεση φωτογραφίας
  • Θεατρικά δρώμενα

Η ομάδα κρουστών και μουσικά συγκροτήματα θα επενδύσουν μουσικά την εκδήλωση.
Σας περιμένουμε!!!

Οδηγίες για τον χώρο:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&ll=37.982042,23.721564&spn=0.008068,0.01929&z=16&msid=100276435831048323011.00047937ad0f344af2888