Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Συνάντηση με Ομάδα Μαθητών/τριών από το Γενικό Λύκειο Ζαχάρως

Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, συναντηθήκαμε με μία ομάδα 34 μαθητών και μαθητριών από το Γενικό Λύκειο Ζαχάρως στους χώρους του Κέντρου Ιατρικής Παρέμβασης, για την πραγματοποίηση μίας ομάδας ευαισθητοποίησης σε σχέση με τα δικαιώματα των νέων. Η δράση έγινε μετά από συνεννόηση με καθηγήτριες από το σχολείο, οι οποίες απευθύνθηκαν στην ΑΡΣΙΣ με το αίτημα να δουλέψουμε με την ομάδα των μαθητών, στο πλαίσιο τριήμερης εκδρομής τους στην Αθήνα.
Τρεις συνεργάτες της ΑΡΣΙΣ συμμετείχαμε στη δράση.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η τέχνη μπορεί να νικήσει τον ρατσισμό

21 Μαρτίου:Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Θυματοποίηση, παραβατικότητα και δικαιώματα του παιδιού

Διήμερο συνέδριο διοργανώθηκε στα Χανιά, στις 19 και 20 Μαρτίου 2011  από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Εταιρεία Προσατσίας Ανηλίκων και άλλους τοπικούς φορείς, με συμμετοχή επιστημόνων, επαγγελματιών και εκπροσώπων δημοσίων και μη κυβερνητικών φορέων. Στο συνέδριο συμμετείχαν και δύο στελέχη της ΑΡΣΙΣ, ο Αντώνης Αντωνίου και η Δήμητρα Σουλελέ, που παρουσίασαν το μοντέλο παρέμβασης της οργάνωσης με εφήβους και νέους θύματα και θύτες και τις προτάσεις μας σε θέματα νομικής βοήθειας.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στο σκοτεινό τούνελ της παιδικής εργασίας

Παιδί δέκα χρόνων χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να καθαρίσει τζάμια αυτοκινήτων. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου πέθανε έπειτα από μία βδομάδα, χωρίς να το αναζητήσει κανείς. Σε άλλες περιπτώσεις ανάπηρα παιδιά πουλήθηκαν από τους γονείς τους σε αδίστακτους δουλεμπόρους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι σε περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας οι ίδιοι οι γονείς καίνε ή ακρωτηριάζουν τα παιδιά τους, ως «επένδυση!».

Ανάσα ζωής προσφέρουν τα κοντέινερς

Μετά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, στην Αττική, εκατοντάδες κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα για διαμονή και χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο. Η πολιτεία αποφάσισε την προσωρινή στέγασή τους σε λυόμενους μεταλλικούς οικίσκους, τα περίφημα κοντέινερς, που από τότε παραμένουν μέχρι και σήμερα στους διαμορφωμένους οικισμούς.
Με την πάροδο των χρόνων, τα σπίτια των ανθρώπων επισκευάστηκαν, φτιάχτηκαν νέα, οι σεισμόπληκτοι μετεγκαταστάθηκαν, τα κοντέινερς όμως παρέμειναν. Οι άνθρωποι που πλέον βρίσκονται εκεί δεν είναι σεισμόπληκτοι. Είναι αναξιοπαθούντες, άστεγοι, οικονομικοί μετανάστες και αθίγγανοι που βρήκαν στέγη εδώ και μερικά χρόνια.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Έγκλειστα παιδιά σε σχολεία της ελπίδας

Ονειρεύομαι μια κοινωνία που θ' ανοίξει ένα παράθυρο στην ζωή για όλους τους παραπατημένους συνανθρώπους μας και εμάς τους "νομοταγείς" θα μας απεγκλωβίσει απ'της δικής μας φυλακής τα όρια...
Είναι μαθητής της Β' Λυκείου. Βραβεύθηκε σε διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρίας, αλλά δεν παρέλαβε ο ίδιος το βραβείο επειδή ζει και σπουδάζει μέσα στις φυλακές Αυλώνα.Είναι 21 ετών, προέρχεται από χώρα του ανατολικού μπλοκ και είναι στη φυλακή.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Στον Άγιο Κοσμά η πρώτη δοκιμασία της πρωτοβουλίας: "Τρέχοντας .. για τα παιδιά στο δρόμο"

Ο αγώνας δρόμου 20.000 μέτρων στον Άγιο Κοσμά, στις 13.3.2011 είναι η ευκαιρία για την πρώτη δοκιμασία της ιδέας της πρωτοβουλίας "Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο" που ξεκίνησε πρόσφατα, με στόχο να συγκεντρώνει χρήματα για την υποστήριξη των παρεμβάσεων της ΑΡΣΙΣ για τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο. 25 δρομείς, γυναίκες και άνδρες, έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ αρκετοί υποστηρικτές έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να στηρίξουν την προσπάθειά τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο site http://www.running4children.org/.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ανεπάρκεια μηχανισμών πρόληψης της παραβατικότητας των νέων

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εισαγγελέας ανηλίκων, Ελένη Σκεπαρνιά, σημειώνει ότι «η εγκληματικότητα των ανηλίκων και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», καθώς και ότι το φαινόμενο είναι αναμενόμενο και σχετίζεται με την εξάπλωση της φτώχειας, την αύξηση της ανεργίας και της διάδοσης των ναρκωτικών.
«Η παραβατικότητα των ανηλίκων εστιάζεται κυρίως σε ομάδες νεαρών, που είναι κοινωνικά και οικονομικά αδύναμες και βρίσκονται εξαρχής σε μειονεκτική θέση», τονίζει, επισημαίνοντας, πως «δεν χρειάζεται η εκ των υστέρων τιμωρία των νεαρών, με τον περιορισμό τους σε ειδικά καταστήματα κράτησης, αλλά πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς τους με τη δημιουργία, από την πολιτεία, μηχανισμών πρόνοιας και βοήθειας αυτών των ομάδων».
Αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Γιατί φανατίζονται οι άνθρωποι;

Ο Δημήτρης Τσάτσος στο βιβλίο του (1993) <<Αμφισβήτηση>> προσπάθησε να αποσαφηνίσει την συγκεκριμένη έννοια .Την αμφισβήτηση την θεώρησε μια επώδυνη υπόθεση. Στην πραγματικότητα η αμφισβήτηση είναι η μη παραδοχή του κύρους ή της αξίας που έχει κάποιος κοινωνικός ή πολιτικός θεσμός, ιδεολογία ,γνώση ,πρόσωπο ή έργο. Ωστόσο ,πολλές φορές, μπορεί να μην έχει την μορφή μιας απλής έκφρασης διαφωνίας αλλά να πάρει πιο ακραίες μορφές. Μπορεί να οδηγηθούμε στην απόρριψη, το μηδενισμό και τη ρήξη έως και τον φανατισμό.